Belediyelerce ilan edilen ve önümüzdeki 4 yıl boyunca vergilendirmeye esas olacak olan metrekare birim değerlerine itiraz süresi 7 Eylül 2017 tarihinde sona erdi.. Bu tarih aralığında dava açılmaz ise belirlenen rayiç değerler kesinlik kazanacak. Davanın, taşınmazın bulunduğu yerdeki vergi mahkemesinde açılması gerekiyor. Ayrıca davanın açılması takdir komisyonu kararının uygulanmasını durdurmadığından açılacak davalarda yürütmenin durdurulması talep edilmeli. Binalar için takdir komisyonları arsa payı bedellerini sokak ve caddeler itibariyle belirlediğinden bir cadde veya sokakta bir kişinin açtığı davadan bütün sokak/cadde sakinleri yararlanabilecek. Dava açma maliyeti ise 31 lira 40 kuruş.
Her 4 yılda bir güncellenen emlak vergi oranlarında yüzde 700’lere varan artışlar tartışma yaratırken, itiraz süresi yarın sona eriyor. Eğer bu tarihe kadar dava açılmazsa belirlenen rayiç değerler kesinlik kazanacak. 2018-2021 yılları arasında geçerli olacak, hem mülk sahiplerini, hem de konut ve işyeri kiracılarını, esnafı etkileyecek vergi oranlarında en yüksek artış yaşanan ilçeler arasında Beyoğlu da dikkat çekiyor.
Son yıllarda yaşadığı dönüşüm nedeniyle ekonomik durum açısından ciddi kayıplar yaşayan Beyoğlu, vergi oranlarında yüzde 700’lere varan artışlarla karşı karşıya. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) CHP Meclis Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülseven, dönüşüm adı altında bilinçli olarak Beyoğlu’nun değerinin düşürüldüğünü, ucuzlayan binaların el değiştirerek ranta kurban edileceğini belirterek, “Belediyeden işyerlerine nefes aldırmak için en azından bu yıl için harç ve vergide indirime gitmelerini istedik ancak karşılık alamadık. İlçe şimdi de yüzde 700’e varan emlak vergisi ile karşı karşıya” dedi. Beyoğlu’ndaki mahalle muhtarlarının ilk başta yüksek sesle itiraz ettiklerini ancak daha sonra baskılara dayanamadıklarına dikkat çeken Gülseven, belediye sınırları içerisinde yer alan 45 mahallenin muhtarının neredeyse tamamının hem sürece hem de değer oranlarına itiraz ettiklerini ancak, baskılar ve tehditler sonucu imzaların zorla alındığını savundu.
Beyoğlu Kent Savunması tarafından yapılan açıklamada da Beyoğlu’nda itirazlarını vergi mahkemelerine taşıdığı orantısız artışların usulen hukuksuzluklar taşıdığına dikkat çekildi. Beyoğlu Kent Savunması aktivistleri, artan vergi oranlarının Beyoğlu’nda kira artışlarını da tetikleyeceği ve bu artışın Beyoğlu’nu terketme sürecini daha da hızlandıracağını belirtildi ve bölgedeki mülklerin büyük sermayedarlara spekülatif yatırımları için satışını tetikleyecek bir rol oynayacağı savunuldu. Sivil toplum örügütünün15 Eylül’de belediye meclis toplantısında sunmayı planladığı soru önergesinde ise, “Vergi oranları belirlenirken yürürlükteki mevzuata uydunuz mu? Muhtarların itirazını neden görmezden geliyorsunuz? Beyoğlu’nda yaşanan ekonomik çöküş ortadayken söz konusu oranları hakkaniyetli buluyor musunuz? Yoksa bu vergi artışı da Beyoğlu’nu çökertme planının bilinçli bir parçası mı?” sorularının cevapları aranacak.