Emlakçıları, ev sahiplerini ve ev almak isteyenlerin merakla cevabını aradığı bu soruya kısa vadede kesin bir cevap verilemez.
Corona Virüs Sonrasında Ne Olacak ?
- Corona Virüs sonrasında toplumun göz ardı edilemeyecek bir kısmı, alacakları yeni konutları, şehir içinden veya mahalle arasından değil, doğaya daha yakın, müstakil, tek katlı evlerden tercih edecektir. Bu süreçte şehir hayatından kaçış yaşanacaktır.
- Teknoloji ve emlak sektörü daha da birleşecek. Bu birleşme sayesinde pandemi dönemi bitince de müşteriler ile emlakçılar veya mülk sahipleri, yüz yüze değil, internet ve görüntülü konuşma yollarıyla iletişime geçecekler. Türkiye’de bu konu için yapılacak olan altyapı çalışmalar artacaktır.
- Bu dönem içerisinde anlıyoruz ki, henüz yapımı tamamlanmayan mülklerin satışını bu dönemden sonra yapılmamasını bekliyoruz.
- Yeni yapılacak konutların, daha teknolojik ve ‘akıllı’ olarak üretilmesi gerçekleşecek.
- Ülkemizde, Kiralık Ofis pazarında kiralama işlemleri sekteye uğrayabilir. Pandemi sürecinde çoğu şirket uzaktan veya telekonferans yöntemiyle iletişim sağladığı ve gerçek bir ofis ortamına ihtiyaç duymadığı için, bu sektör için yapılmış gayrimenkuller, bu dönemden sonra eski önemini yitirip, sektörde tercih edilmemeye başlanacaktır.
- Bu dönemde tüm emlak sektörü çalışanlarının, daha üretken, daha çalışkan ve gündemden kopmamış olması gerekmektedir.
İstatistikler
- Ülkemizde Corona Virüs’ün hakim olduğu gündem altında, konut satışları hızını kaybetmemiştir. 2019 Ocak, Şubat ve Mart ayı istatikleriyle 2020 Ocak, Şubat ve Mart ayı istatistiklerini karşılaştırınca bu yıl konut satışında yüzde 33’lük bir artış olduğunu görmekteyiz.
- Mart ayın istatistiki verilerine baktığımızda, ülkemizde Balıkesir şehrinde 2012’den bu yana, Bursa’da ise 2017’den bu yana satışı yapılan taşınmaz mülklerin satış rekoru kırıldığını görebiliriz.
Konut Alımı
- Ülkemizin de içinde bulunduğu ve tüm dünyada etkisini gösteren Corona virüs nedeniyle, konut almak isteyen müşteriler, alacakları konutu yerinde görememeye başladı.
- Bu noktada devreye tanıtıcı broşürler giriyor. Fakat günümüzde, COVID-19 nedeniyle hem satıcı hem de alıcı taraf ekstra önlemler alıyor. Konut sahipleri veya emlakçılar, mülkleri satın almak isteyen müşteriler ile yüz yüze görüşmek yerine, mülklerin tanıtıldığı videoları gösteriyor, drone veya 360 sanal turlar ile satışta olan taşınmaz mülklerin tanıtımını müşterilere yapıyorlar.
- Türk emlak ve gayrimenkul piyasasında sıklıkla yapılan üretim modeli yap-sat ve henüz tamamlanmamış konutların satılması artık yapılmamalı. Bunun önüne geçilmelidir.
- Bu süreçte, herkesin evde kalması gereken bu süreçte e-Ticaret ülkemizde daha popüler hale geldi. Bu popülerliğin sonucu olarak satıcılar, satmakta olduğu malları ve ürünleri daha hızlı stoklamaya ve sürekli yenilemeye başladılar. Bu ihtiyaç sonucunda mal sahipleri ya mevcut depolarını daha büyüğü ile değiştirdiler yada hiç mal sahibi olmayanlar yeni depo arayışlarına girdikler. Bu dönem e-Ticaret anlamında Türkiye’nin gelişmesi açısından olumlu bir süreç oldu diyebiliriz.
Bir cevap yazın