20 September, 2024

Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Ülkemizde ekonomik sorunlarla birlikte artan işsizlikten dolayı geçim sıkıntısı da oldukça artmıştır. Gönüllü vakıflar, kuruluşlar, dernekler ve belediye hizmetleri ile geçim sıkıntılarının önüne geçmeye çalışılsa da bu pek yeterli olamamaktadır. Bu yönde devletin ihtiyaç sahiplerine sağladığı ekonomik destekler vardır. Bunlardan biri de ihtiyaç sahiplerine gıda, yiyecek, giyecek ve barınacak yer temini sağladığı kira yardımıdır.

birevim faizsiz ev

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalardan tahliye edilen vatandaşlarımız için devlet tarafından 595 Türk lirası ile 960 Türk lirası arasında bir ödenek yardımı veriliyor. Çevre ve şehircilik bakanı bu yardımı vermektedir. Aynı zamanda deprem riski altında olan birçok binanın yıkılması ile orada yaşayan insanların barınması ve yerleştikleri evlerinde ihtiyaçlarını karşılamaları için yine çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından gerekli yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımı alabilmek için belli koşulları sağlıyor olmanız ve aynı zamanda başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu yazımızda devletten kira yardımı nasıl alınır ve bununla ilgili her şeyi bulabilirsiniz.

Kira Yardımı Nasıl Alınır?

İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının giderilmesi ve onların da birçok imkândan herkes gibi eşit bir şekilde faydalanabilmesi amacı ile başlatılan yardım faaliyetleri, kurumdan kuruma göre değişiklik gösterse de her kurum kendi çapında yardımlar yapabilmektedir. Fakat bu yardımlardan herkes faydalanamamaktadır. Bunun sebebi yardımların hem gerçek ihtiyaç sahiplerini bulması hem de resmi kurumlar tarafından yapıldığından gerekli düzenin sağlanmasıdır.

Kira yardımından faydalanabilmek için ihtiyaç sahibi olan vatandaşımız gerekli evrakları temin edip ilgili koşulları sağladıktan sonra, bazı kuruluşlara başvuruda bulunabilmektedir. Bu kuruluşlar; Aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığına bağlı müdürlükler, Özel Vakıflar ve dernekler, Çevre ve şehircilik bakanlığı, Sivil toplum kuruluşları, Kaymakamlık ve Valilikler içerisinde bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, Belediye başkanlıkları ve yardım gönüllüleridir. Bu kurumlardan hangisi olduğu fark etmeksizin her hangi birine başvuru yapılabilir. Bu başvuru yapıldıktan sonra, bu 6 kuruluşun ortak olarak belirlediği bütçe olanakları dâhilinde başvuru yapan vatandaşımıza kira yardımı yapılmaktadır. Bu yardımlar vatandaşların barınak ihtiyacını karşılamaya yönelik olup, gerekli durumlarda gıda, giyecek, yakacak yardımı gibi insani yardımlar da yapılmaktadır.

Kira Yardımı Başvurusu İçin Gereken Evraklar:

Aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanı tarafından ihtiyaç sahiplerine yapılan kira yardımı, gerekli koşulları sağlayan ve belgeleri temin eden ailelerin, başvuruları incelemeye alındıktan sonra uygun görüldüğü taktirde kira yardımı alabilmektedir. Bu yardımlar ihtiyaç sahiplerine yönelik olup bunun tespiti için de bazı koşullar öne sürülüp belli başlı belgelerin temin edilip ilgili kuruluşlara ulaştırılması sağlanmalıdır.

Bu belgeler: T.C. kimlik fotokopisi ve kimliğin aslı, ikametgâh adresinizi gösteren belge, Gelir durumunuzu beyan eden belge, Muhtarlıktan alınan fakirlik belgesi gereken tüm belgeler bunlardır. Bunları topladıktan sonra ilgili kuruluşlara kira yardımı için başvuru yapabilirsiniz. Başvuru işlemlerinizi tamamladıktan sonra başvurunuz incelenip sıraya konulacak ve en kısa zamanda size dönüş yapılacaktır.

Kira Yardımı Alabilmek İçin Sağlanması Gereken Koşullar:

Devletimiz ihtiyaç sahiplerine maddi imkânlar sağlamak için birçok olanak oluşturur. Derneklerin vakıfların ve bakanlıkların yardımı ile ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçları giderilmeye çalışılır. Fakat gerçek ihtiyaç sahiplerinin belirlenip yardımların doğru insanlara ulaştığını sağlamak için bu yardımlara erişebilecek kişiler için bazı koşullar istemektedir bu koşulları sağlayan kişiler bu yardımlardan faydalanabilmektedir. Bu koşullar ise aşağıdaki gibidir.

  • Kira yardımı için başvuru yapan kişinin üzerine her hangi bir mal varlığı bulunmaması. Yani kişiye ait mal mülk zimmet bulunmaması gerekmektedir.
  • Bu yardım için talepte olan kişi her hangi bir işte sigortalı çalışıyorsa bu yardımı almaya hak kazanamaz. Yani kişinin sigortalı olarak çalışmaması gerekiyor.
  • Emekli maaşı, dulluk maaşı, yetim maaşı gibi SGK tarafından verilen maaşlardan yaralanıyorsa bu kira yardımını alamaz. Bu tür maaşlardan yaralanmaması gerekiyor.
  • Kira yardımı yapan kişinin düzenli bir geliri ve aynı zamanda düzenli bir işi olmaması gerekiyor.
  • Belli testler yapılmakta bu yardıma başvuru yapan kişiler için ve bu testler sonucunda kişinin yoksulluk sınırları altında olması gerekmektedir. Aksi halde bu yardımı almaya hak kazanamaz
  • Eğer işsizlik maaşı alıyorsa başvuru yapan kişi bu yüzden de bu yardım için yapmış olduğunuz başvuru olumsuz sonuçlanabilmektedir.
birevim
Paylaş