20 September, 2024

Hangi ülkeler Türk vatandaşlarına oturma izni veriyor?

Pek çok ülke, yatırım amaçlı iş kurabilecek ya da bir gayrimenkul satın alabilecek kişilere ve onların ailesine oturma izni verebilmektedir. Türk vatandaşlarına oturma izni veren ülkeler:

birevim faizsiz ev

  • Avusturya
  • Belçika
  • Yunanistan
  • Malta
  • Portekiz
  • İspanya
  • Letonya
  • Bulgaristan
  • Macaristan

gibi Avrupa Birliği üyesi ülkeler olabileceği gibi; Fransa kıyılarındaki Jersey Adası, İngiltere ve Makedonya gibi diğer Avrupa ülkeleri de olabilmektedir. Bunların dışında İrlanda, Kanada, Monako, Kanada, Amerika ve Dominik Cumhuriyeti de aynı şekilde yatırım yapmak isteyen Türk vatandaşlarına oturma izni verebilmektedir. Yatırımcı olarak oturma izni almak için belirlenen fiyat ülkeden ülkeye değişmektedir. Örneğin, Portekiz’de oturma izni alınabilmesi için 500 bin Euro değerinde bir gayrimenkul satın alınması gerekirken, İspanya’da bu fiyat 160 bin Euro’dur.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Oturma İzni Almak

Sayılan bu ülkelerden farklı olarak Türk vatandaşlarına oturma izni veren ülke ise Amerika Birleşik Devletleri’dir. Amerika’da oturma izni almak diğer ülkelere kıyasla biraz daha zordur. Bunun nedeni Amerikan Hükumetinin her yıl düzenli olarak yaptığı bir çekilişle yaklaşık 50-55 bin kişiye “Green Card” yani çalışma ve oturma izni dağıtıyor olmasıdır. Yine diğer ülkelerden farklı olarak Amerika’da Amerikan vatandaşı olmadan herhangi bir gayrimenkul satın alınamamaktadır. Bu nedenle yalnızca önemli bir iş sektöründe yapılacak yüksek miktarlarda yatırım ile oturma izni almak mümkün olmaktadır.

Öğrenci Olarak Oturma İzni Almak

Kanada, Avusturalya, İsveç, Yeni Zelanda, Finlandiya ve İrlanda ülkeleri üniversite eğitimi sonrası Türk vatandaşlarına oturma izni vermektedir. Bu işlem geçici olarak o ülkede yaşamaya, çalışmaya ve eğitim almaya imkan tanımaktadır. Bu sayede o ülke sınırları içerisinde yasal bir şekilde ikamet edebilir ve ailenizi de yanınıza getirebilirsiniz.

Özellikle Kanada gibi bazı ülkelerde göçmenlik idaresi tarafından uluslararası öğrenciler için kurulan “The Express Entry System (EES)” yani “Hızlı Giriş Sistemi” bazı sektörlerde kalifiye sayılan kişilerin oturma izni almasını kolaylaştırmaktadır.

Oturma ve çalışma izni veren neredeyse her ülkede, alınan iş teklifleri kalıcı olarak o ülkede kalmayı kolaylaştırabilmektedir.

Oturma İzni Almanın Diğer Yolları

Pek çok ülke sanata ve kültürel değerlere önem vermektedir. Verdiği bu önemi de her alanda göstermek üzere çalışmalar yapmaktadır. Kültürel alanlarda başarılı, yani sanat ve spor ile ilgilenen ve başarısını kanıtlamış Türk vatandaşlarının Yeni Zelanda, Kore, Hollanda ve İsveç gibi ülkelerde oturma izni alması kolaylaşmaktadır.

Türk vatandaşlarına oturma izni sağlayan bir diğer yol da nitelikli işçi sınıfında olmaktır. Başvuru için;

  • Dil öğrenim seviyesi (Örneğin Kanada’da İngilizce veya Fransızca)
  • Eğitim seviyesi (Özellikle üniversite mezunu)
  • İş deneyimi
  • Yaş
  • Suç geçmişi

belirlenen kriterler arasındadır. Bu kriterleri sağlayan Türk vatandaşları, her ülkenin kendine göre belirlediği nitelikli eleman kategorisinden faydalanarak oturma izni alabilmektedirler.

Yurtdışında yaşamak çoğu insanın hayalidir. Yeni bir maceraya atılmak ve yeni yerler keşfetmek isteyenler yurtdışında yaşamanın yollarını aramaktadır. Bu maceraya atılmadan önce karşılarına çıkan en önemli engel oturma izni. Birçok ülke oturma izni olmadan o ülkede uzun süre kalmanıza ve çalışmanıza müsade etmez. Ancak bazı ülkeler o ülkede ev sahibi olduğunuzda oturma izni vermekte. Peki oturma izni veren ülkeler hangileri? Oturma izni almak için şartlar neler? İşte detaylar…

1- Amerika Birleşik Devletleri (ABD)

• 500 bin dolar yatırım yapmak ve bu yatırımla en az 10 kişilik istihdam sağlamak

• 1 milyon dolar sermayeli şirket kurmak

Bu şartlardan herhangi birini sağlıyorsanız 5. yılınızda ABD oturum iznini elde edebilirsiniz.

2- İngiltere

Ankara Anlaşması kapsamında İngiltere, Türk vatandaşlarına girişimci vizesi veriyor. Girişimci vizesi ilk olarak 1 yıllığına veriliyor. Daha sonra Türk vatandaşlarının yürüttüğü işler doğrultusunda hükümet uygun gördüğü takdirde vize 3 yıl daha uzatılıyor. İngiltere’de bu koşullarda 4 yıl yaşayanlar sürekli oturum hakkını kazanıyor. Ayrıca, 5 yıldan sonra ise vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyor.

3- Almanya

Almanya oturum izni vermek için tek şart koşuyor. Oturum hakkını elde etmek için 250 bin Euro yatırımla bir iş kurmanız ve bu iş yerinde Alman vatandaşlarına istihdam sağlamanız gerekiyor.

4- Kanada

Kanada’da oturma izni ve vatandaşlık hakkı elde etmek için 2 şart bulunuyor

• 400 bin dolarlık yatırım

• 800 bin dolarlık banka hesabı

5- İrlanda

AB üyesi ülkelerden biri olan İrlanda’da oturum izni almak için 400 bin Euro değerinde gayrimenkul satın almanız gerekiyor.

6- İspanya

İspanya’da oturum izni almak için 3 şart bulunuyor.

• 160 bin Euro değerinde konut almak

• Bir yılın yarısının İspanya’da geçirilmesi

• İspanya’da 10 yıl kalanlar ise vatandaşlık hakkı elde ediyor

7- Letonya

Oturum izni açısından en avantajlı ülkelerden biri olan Letonya’da yabancı yatırımcılara AB üyesi ülkeler arasında dolaşım izni veriliyor. Büyük şehirlerden en az 143 bin Euro, kırsal kesimden en az 71 bin 500 Euro değerinde ev satın alan yabancılara oturum izni veriliyor.

8- Dominik Cumhuriyeti

Dominik Cumhuriyeti’nde oturum izni için 2 ayrı şart sunuluyor. Tek başınıza oturum izni almak istiyorsanız 100 bin dolarlık yatırım yapmanız gerekiyor. Eğer aile olarak oturum izni almak istiyorsanız 200 bin dolarlık yatırım şartı bulunuyor.

9- Makedonya

Balkanlarıngüzel ülkesi Makedonya’dan 40 bin Euro’luk gayrimenkul satın alan yabancılar bir yıllık oturma iznine, 400 bin Euro’luk yatırım yapan iş adamları da vatandaşlık hakkını elde ediyor.

10- Portekiz

Portekiz’de 500 bin Euro değerinde konut alan yabancılar vizesiz dolaşma hakkını elde ediyor. Eğer 10 kişilik istihdam sağlayan bir iş kurulursa oturum izni veriliyor. Sürekli oturum hakkı için Portekiz’de 5 yıl süreyle kalmanız gerekiyor.

birevim
Paylaş

4 Comments

  1. Hakan Acar Reply

    Oturma izni için ne kadar bir masraf yapmamız gerekiyor? Orada iş bulmadan oturma izni alabiliyor muyuz?

    1. Birevimolsa Post author Reply

      Merhaba Hakan Bey,
      Bu ülkelere göre değişkenlik göstermektedir. Bazı ülkeler ev sahibi olma şartı koyarken, bazı ülkeler yatırım yapma ve istihdam sağlama şartı koymaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

2 × four =