25 April, 2024

İnternet Vergi Dairesi nasıl kullanılır?

İnternet Vergi Dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vatandaşlara vergi konularında hizmet sunmak için sanal ortamda oluşturduğu uygulamadır. İnternet Vergi Dairesi, birçok özel ve tüzel kişiye kolaylık sağlayarak vergi dairelerine gitmeden işlemlerini internet üzerinden halletmesine imkan sunuyor. Vatandaşlar, vergi dairesi ile ilgili işlemlerini, alması gereken belgeleri vergi dairesine gitmeden İnternet Vergi Dairesi aracılığıyla halledebiliyor. Peki İnternet Vergi Dairesi nedir? İnternet Vergi Dairesi nasıl kullanılır? İşte detaylar…

birevim faizsiz ev

Teknolojinin hayatımıza kattığı en önemli kolaylıklardan olan internet insan hayatının vazgeçilmez parçası haline gelmiştir. Özel ve tüzel kişilere sağladığı kolaylığın yanında kamu kurum ve kuruluşları da bu uygulamadan oldukça yararlanmaktadır. İnternet sayesinde bilgi ve belge alışverişi hızlı ve kolay şekilde aktarılmaktadır. Bu sebeple kurumlar da internet uygulamasını kendi platformlarına taşıyarak vatandaşların kurumlarda trafik oluşturmasını engellemektedirler.

Bu uygulamayı kullanan kurumlar arasında Gelir İdaresi Başkanlığı da vardır. İnternet Vergi Dairesi uygulaması ile vatandaşların ihtiyacı olan belge ve işlemler bu uygulama üzerinden kolayca sağlanmaktadır.

İNTERNET VERGİ DAİRESİ NE İŞE YARAR?

İnternet Vergi Dairesi uygulaması ile vergi dairesine gitmeye gerek duymadan evinizde bilgisayarınızdan, tabletinizden veya cep telefonunuzdan vergi borçlarınıza yönelik sorgu, bu borçların ödenmesi gibi hizmetleri gerçekleştirebilirsiniz.

İNTERNET VERGİ DAİRESİ NASIL KULLANILIR?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın uygulaması olan İnternet Vergi Dairesi’ni kullanmak için kod ve şifre gerekmektedir. Bu kod ve şifrenin alımı özel ve tüzel kişilere göre farklılık göstermektedir. Tüzel kişi için İnternet vergi dairesi hesabınız yoksa internet vergi dairesi sitesinin formlar kısmından ulaşabileceğiniz İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Tüzel Kişiler)’nu doldurup bu formun alt kısmında yer alan Beyan Metnini imzaladıktan sonra kurum yetkilisinin veya yetkilinin zarf teslim yazısı ile yetkilendirdiği bir kişinin belgelerle birlikte bağlı bulunan Vergi Dairesine giderek fiilen başvuru yapması gerekecektir.

İnternet Vergi Dairesi hesabı olmayan gerçek kişiler için de yine İnternet Vergi Dairesi sitesinin formlar kısmından ulaşabileceğiniz İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Gerçek Kişiler)’nu doldurup bu formun alt kısmında yer alan Beyan Metnini imzaladıktan sonra bağlı bulunduğu Vergi Dairesine giderek başvuruyu şahsen yapması gerekecektir.

İNTERNET VERGİ DAİRESİ GİRİŞİ VE YAPILACAK İŞLEMLER NELERDİR?

İnternet Vergi Dairesi uygulamasına giriş açılan sayfadaki bilgilerin doldurulması ile mümkündür. Kullanıcı kodu ve şifreniz ile giriş yaptığınızda erişimi mümkün olan işlemler; bilgi girişi, dilekçeler, sorgulamalar, KDV İade Talebi Listelerini Gönderme, Gelir-Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi (GEKSİS) Kılavuzu’dur.

İNTERNET VERGİ DAİRESİ UYGULAMASINA TC KİMLİK NO İLE GİRMEK

TC kimlik no ile İnternet Vergi Dairesi giriş mümkündür. Girişte doğum tarihiniz, anne kızlık soyadı ve yakın akrabalarınızdan birinin T.C kimlik numarası istenecektir. Bu sayfada yapabileceğiniz işlemler ise şöyledir: “Borç Ödeme İşlemleri, Motorlu Taşıtlar, Borç Sorgulama, Kira Beyannamesi, İhbar İşlemleri”

İNTERNET VERGİ DAİRESİ UYGULAMASINA E-DEVLET İLE GİRİŞ

Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi uygulamasında e-devlet şifresi ile de giriş mümkündür. Bu yöntemle İnternet Vergi Dairesi girişinde yapılacak işlemler; borç ödeme işlemleri, motorlu taşıtlar, borç sorgulama, kira beyannamesi ve ihbar işlemleri’dir.

İNTERNET VERGİ DAİRESİ ŞİFRESİZ GİRİŞ

Herhangi bir şifre girmeden işlemler de bulunan İnternet vergi dairesi uygulamasında bilgi almak, vergi hesaplamak veya vergi ödemek için yapacağınız işleme göre taşıtın plakası ve tescil tarihi, tecil dosya numarası, tahakkuk fiş numarası gibi bilgileri girerek de sorgulama ve ödeme gerçekleştirilebilmektedir. Bunların dışında İnternet Vergi Dairesi uygulamasından sorgulama yapacağınız konular arasında Vergi Dairesindeki kişiye ait kimlik bilgilerini, Tahakkuk, tahsilat, vadesi gelen ve gelmeyen borç bilgilerini, İkmalen veya re’sen tarh edilen vergilere ait bilgileri, Yurt dışı çıkış yasağı bilgileri, Gümrük çıkış beyannameleri tescil numarası, gümrük idaresi, kapanma tarihi bilgilerini, İşlenemeyen ödeme veya kayıtları, Ödeme planlarını ve taksit ödemeleri de mevcuttur.

birevim
Paylaş