Kirada oturanların her kira zamanı geldiğinde söyledikleri tek şey vardır. “Keşke bu kendimize ait evimizin taksiti olsa”. O an büyük bir cesaret gelir ve ev sahibi olma kararı verilir. Çok geçmeden araştırmalara başlarız. Artık karar verilmiştir bir sonraki kira bedelimiz evimizin ilk taksiti olacaktır. Bunun için öncelikle aylık harcamalarımızı gösteren bir maliyet tablosu çıkarırız. Bu doğrultuda satın alacağımız ev için bir bütçe oluştururuz. Bütçemize uygun araştırmalarımız sonucunda birkaç evde karar kılarız ve konut kredisi almak için bankanın yolunu tutarız.
Her banka müşterisini ev sahibi yapmak için konut kredisi vermektedir. Bankaların verdiği konut kredilerinde bugüne kadar bankadan alabileceğiniz kredi tutarı yüzde 75 iken yeni yasa ile bu oran yüzde 80’e çıkarıldı. Yani ekspertiz raporuna göre konutun değerinin yüzde 80’i kadar kredi kullanma şansınız var. Geriye kalan yüzde 20’lik tutar peşinat olarak karşımıza çıkar. Hayalimizdeki evi tam bulduk derken karşımıza çıkan peşinat gerçeği bütün planlarımızı altüst eder. Bu hesaplamayla 300 bin TL değerinde ev almaya karar verdiğimizde 60 bin TL peşin para ödememiz gerekecek. Biz aylık taksitlerimizi nasıl ödeyeceğimizi düşünürken bu sorulara bir de peşinat eklenince durum içinden çıkılmaz bir hal alır. Hadi peşinatı biriktirip öyle ev alalım desek bu sefer de ev fiyatı alıp başını gidecek. Hal böyle olunca peşinatsız ev sahibi olmanın yollarını araştırırız.
YÜZDE 20’LİK PEŞİNAT İÇİN İHTİYAÇ KREDİSİ ÇEKMEK
Peşinat gerçeğinin aşılması için imdadımıza ihtiyaç kredileri yetişir. Konut kredisi kullandığımız bankanın aynı zamanda ihtiyaç kredisi vermesi pek rastlanan bir durum değildir. Fakat, başka birinin adına veya başka bir bankadan çekilecek ihtiyaç kredisi ile peşinat için gerekli olan yüzde 20’lik kısmı tamamlamamız mümkün.
Bir cevap yazın