Konut Kredisi ev almak isteyen ya da yatırım yapmak isteyenler lakin birikimi olmayan insanlar için bir fırsat olarak hazırlanmış kredi türüdür. Konut satışlarında zaman zaman düşüklük yaşanması sebebi ile devletin bankalarla özel anlaşmalar yaparak konut kredisini daha cazip hale getirecek önlemler aldığı bilinmektedir. İnsanlar arasında konut kredisi kira öder gibi ev almak olarak algılanır.
Konut Kredisi ile ev alma kararının ardından alınacak eve seçimi yapılır. Ardından bankaların konut kredisi ile ilgili başvuru formu doldurularak istenilen evraklar bankaya teslim edilir. Banka yetkili çalışanları bu evrakları ve alınması istenen ev ile ilgili topu fotokopisini inceler. Konutun değerinin tespiti için ise ekspertiz raporu için ilgili gayrimenkul uzmanı incelemesi talep eder. Bu inceleme ve rapor ardından banka belirlenen değeri kredi talebinde bulunan müşterisine bildirir. Ekspertiz raporu ile belirlenen bu değer aynı zamanda konut kredisinde kullanılacak kredi bedelini tespit eder.
Genel olarak tüm bankalarda konut kredisi kullanım oranı %75 Dir. Örneğin Ekspertiz raporunda evin bedeli 500.000,00TL ise kredi rakamı 375.000,00TL olur. Devlet tarafından bu oran belirlenmiştir. Özel bankalar devamlı müşterileri için bu bedeli %80 e kadar çıkarabilmektedir. Evin kalan kısmı için ise ya birikimimiz olmalı ya da başka bir tür kredi hakkınız mevcut ise onu kullanmanız gereklidir.
Konut Kredisi Başvurusunda İstenen Evraklar
Konut Kredisi diğer kredi çeşitleri arasında en fazla teferruat olan ve en fazla evrak talep edilen kredi türüdür. İlk aşamada istenen evraklar genel şahsi evraklar ve alınmak istenen evin tapu fotokopisidir.
- Nüfus cüzdan fotokopisi
- İkametgâh belgesi veya e devlet sisteminden yerleşim yeri belgesi
- Aylık gelirinizi gösterir resmi evrak
- Alınacak evin tapu fotokopisi
Konut Kredisinde Vade
Konut Kredisinde deher kredide olduğu gibi vade şartları gelir. Konut kredisinde rakam yüksekliği sebebi ile vade 60 ay ile 360 ay arasında değişiklik göstermektedir. 360 aya kadar vadenin uzatılması konut satışları düşmesi sonucu gerçekleşmiştir. Kredi vade uzunluğuna rağmen faiz oranı sabit olarak belirlenmiştir.
Konut kredisi için vade uzadıkça faiz oranının artması söz konusudur. Ödeyebileceğiniz maksimum miktarı düşünerek vade belirlenmesi yapılmalıdır. Örnek olarak 200.000,00 TL için 120 ay vadeli konut kredisi kullanımı sonucunda aylık ödemeler 3.640,00TL olur. Diğer yandan aynı tutarın 240 aylık seçilmesi halinde ise aylık ödeme 3.479,00 TL olmaktadır. Yani aynı tutarı 120 ayda 432.480,00 TL olarak, 240 ay vadeli ise 834.960,00 TL olarak geri ödeme durumu söz konusudur. Vadenin kısa tutulması otomatik olarak kredi maliyetini düşürür.
Konut Kredisinde Kredi Notu Etkisi
Konut Kredisindebankalar açısından ve kredi talebinde bulunan kişi açısındandiğer bir durum ise kredi onay aşamasıdır. Konut kredisi, ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi gibi başvuruların onay aşamasında kredi notu önemli bir faktördür. Kredi notu ise tüm bankacılık ve finansal kurum işlemlerinin analiz edilmesi sonucu kredi kayıt bürosu tarafından belirlenen puanlama yöntemidir. Bu yöntem sayesinde bankalar kredi başvurusunda bulunan müşterilerine kredi onayı vermek için kredi notlarına bakarak değerlendirme yaparlar. Kredi notunun yüksek olması yapılan başvuruların büyük ihtimal onaylanacağının göstergesidir.
Kredi notu yüksek olması tamamen müşterinin bankaya olan borçları, kredi kartı ödeme durumu ve devam eden kredi taksit ödemelerini zamanında yapıp yapmamasına bağlıdır. Bu nota bakarak kredi başvurusunda bulunmak en doğrusudur eğer kredi notunuz düşük ise bir süre bekleyip düzenli ödemeler yapmanız ve daha sonra kredi başvurusu yapmanız faydalıdır. Çünkü başvuruda bulunup ret edilmesi de kredi notunu düşürür.
Kredi notu konut kredisinde de diğer tüm kredilerde de önemlidir. Çünkü bankalar kredi notuna göre müşterilerini, en riskli 1 – 699, orta riskli 700 – 1099, az riskli 1100 – 1499, iyi 1500 – 1699, çok iyi 1700 – 1900 şeklinde sıralamaktadır.
Konut Kredisi Nasıl Hesaplanır?
Konut Kredisi hem uzun vadede ödenecek olması hem de kredi aşamasında çeşitli masrafların söz konusu olması nedeni ile maliyetinin hesaplanması gereklidir. Konut kredisi hesaplamada toplam geri ödenecek rakam konut kredisi faiz oranı, zorunlu deprem sigortası bedeli ve ekspertiz ücreti, dosya masrafı gibi masraflarda dahile dilerek hesaplanmaktadır. Bankaların web sayfalarında bu masrafların açıklandığı bölümler bulunmaktadır.