28 March, 2024

Oturduğum Ev Sağlam Mı? 7 Soruda Deprem Testi!

İstanbul’da meydana gelen 5.8’lik deprem, İstanbul’da ikamet eden ev sahiplerini hem korkuttu hem de oturdukları binaların ne kadar sağlam olduğu konusunda kafalarında soru işareti doğmasına sebep oldu. Evlerin depreme dayanıklılığını sorgulama işlemlerinde büyük bir artış yaşandı. Bununla birlikte; yeni yapılan apartmanlar sağlam mı, kaç şiddetinde depreme dayanabilir, 25-30 yıllık evler depreme karşı ne kadar sağlam gibi soruların gün yüzüne çıktı, vatandaşlar bu soruların yanıtlarını aramaya başladı.

birevim faizsiz ev

Yaşanan endişe verici deprem ile birlikte meydana gelen 144 artçı deprem daha insanların korkusunun daha fazla artmasına sebep oldu. Vatandaşların hepsi evlerinin büyük İstanbul depremine dayanıp dayanamayacağını merak ediyor. En merak edilen soruları içeriğimizde sizler için derledik.

7 SORUDA HANGİ BİNALAR DEPREM RİSKİ TAŞIYOR TESTİ 

Eğer ikamet edilen bina 1999 senesinde veya öncesinde yapılmış bir bina ise,

– Yaşamakta olduğunuz binanın projesi ve ruhsatı yoksa,

– Binanın inşaatı esnasında hazır beton kullanılmamışsa

– Eğer karot beton dayanıklılık ölçüsü C10 değerinin altında bulunuyorsa,

– Kolonlarında veya kirişlerinde bir takım çatlaklar meydana gelmişse,

– Eğer binanın bodrum katı rutubetliyse, kolon demirlerinde paslanma meydana geldiyse, yine kolonlarda deniz kabuğu vb. bir takım oluşumlar gözlemlendiyse,

– Binanın bulunduğu konum dere yatağı gibi bölgelerde yer alıyorsa, maalesef yıkılma riski yüksek binaların arasında bulunuyor demektir. Bu yüzden, bu testteki sorulara evet cevabını veren kişiler hemen bir yapı denetim şirketine başvurmalı ve şirket binaya bir dayanıklılık testi uygulamalıdır.

BİNA DEPREM DAYANIKLILIK TESTİ ÜCRETİ NE KADAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; riskli yapı olarak belirlediği ve ilan ettiği bölgelerde, bina deprem dayanıklılık testinde herhangi bir ücret talep edilmez. Ancak, bunun dışındaki bölgelerde testin ücreti firmalarca belirlenmekte ve bakanlık tarafından denetimden geçmektedir.

DEPREME DAYANIKLI OLMAYAN EVLER İÇİN NASIL BİR YOL İZLENMELİ

Eğer ikamet edilen evin, yapılan testler neticesinde depreme dayanıklı olmadığı sonucuna varılırsa, kişi kendisine en yakın bölgede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine giderek kentsel dönüşüm birimine gidebilir; kentsel dönüşüm projesine başvuruda bulunabilir.

Sahibi olunan konutun riskli bir yapı olduğuna karar verilirse; apartmanda ikamet etmekte olan bir kat sahibinin, yani tek kişinin başvurusu bile binanın kentsel dönüşüme katılabilmesi ve yenilenebilmesi için yeterli. Bunun yanı sıra, devlet vatandaşın evinin yenilenmesi aşamasında yaklaşık 18 ay boyunca kira yardımında bulunuyor ve mağduriyetin önüne geçiyor.

30 YILLIK BİNALAR DEPREME KARŞI DAYANIKLI MI

Üretilmekte olan diğer her şeyde olduğu gibi, binaların da bir ömrü var. Bu sebeple, ev sahiplerinin binalarına; karot ölçümlerinin, binada zamanla meydana gelen rutubetin veya nemin binaya zarar verip vermediği gibi bir takım kontrolleri düzenli bir şekilde yaptırmaları çok büyük önem arz etmektedir.

birevim
Paylaş