Bitkisel üretim de çeşitliliğin artması, kış döneminde üretimin devam etmesi, daha verimli topraklar elde etmek için çiftçi ve girişimcilere belirli bir destek verilir. Bu amaçlar doğrultusunda hareket eden çiftçiler, sera kurmak için gerekli hibe desteğini alabilir. Devletin kişilere sunmuş olduğu, faizsiz seracılık kredileri oldukça büyük avantaj sağladığı için sera kurma fikri olan herkes için aslında büyük bir rahatlık da sunuyor. Girişimciler bu işi yapmaya karar verdiği zaman Bakanlar kurulunun kararına uygun olan projeler de sera kurma desteği alabilirler. Bu kapsam da devlet, belli bankalar da anlaşma yaparak sıfır faizli kredi uygulaması yaparak büyük kolaylık sağlamıştır. Hibe kapsamına giren sera projelerin de ise devlet maliyetin yarısına kadar geri ödemesiz para desteğin de bile bulunuyor.
Eğer bir projeniz varsa, gübre, mazot veya diğer ihtiyaçlarınız gibi ihtiyaçlarınıza yönelik giderler için devletten gerekli desteği alabilirsiniz. Tabi devlet bunun için sizden belli şartları yerine getirmenizi istiyor. Bu şartlar eksiksiz bir şekilde sağlandıktan sonra rahatlıkla kredi talebinde bulunmanız da mümkün olacaktır. Yeni bir sera kurmak için kullanılan bu destek aynı zaman da var olan projelere sahip kişiler için de oldukça büyük rahatlık sağlamaktadır. Sera kurarken devlet teşviği nasıl alınır? Yazısını okuyarak detaylı tüm bilgilere sahip olabilirsiniz.
Devlet Kredisi Çekmek İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Tarım bakanlığının çiftçilere vermiş olduğu desteği bankalardan alabileceğiniz gibi özel bankalar da bu konuda çok fazla alternatif sunmaktadırlar. Sera kredisi, sebze, meyve, bitki, mantar gibi ürünleri yetiştirmek isteyen çiftçilere verilir. Hem yeni sera kurumu için, hem de var olan seranızı daha da geliştirmek için bu kredi türlerinden de yararlanabilirsiniz. Gerekli olan belgeler;
- Nüfus Cüzdanı,
- Çiftçi kayıt belgesi,
- Üretim yapılan işletmeye ait tapu veya kira sözleşmesi,
- Teminat olarak gösterilmesi gereken mal varlıklar belgesi,
- Çiftçilerin 3 yıla ait bilanço ve gelir tablosu bankaların istemiş olduğu belgelerdir. Bu belgeleri eksiksiz bir şekilde bankaya teslim etmeniz gerekmektedir. Eksik olan her evrak için banka size tekrar geri dönüş yapacak ve işinizi daha da uzayacaktır. Bu nedenle evrakları önceden temin ederek ulaştırmanız da fayda var.
Sera Destekleri Nelerdir?
Sera kredisi almak isteyen vatandaşlar, aşağıda yazılı olan desteklerden rahatlıkla yararlanabilir.
- Çiftçiye mazot ve gübre alım desteği,
- Sera için tarım desteği,
- Sera sigorta desteği,
- Bitkisel üretim de biyolojik ve biyo teknolojik mücadele desteği, Sera kurarken devlet teşviği nasıl alınır?Sorusuna en yakın cevaptır.
Tüzel kişiler de ise istenen evraklar biraz daha değişebiliyor. Bu evraklar;
- Çiftçi belgesi,
- Tüzel kişinin sözleşmesi ve Ticaret sicil gazetesi,
- Oda kayıt belgesi,
- Vergi levhası,
- İmza sirküleri
- Tapu kaydı, kira kontratı,
- Krediye karşı gösterilecek teminatlara ait belgeler
Düşük Faiz Kredisi Hangi Bankadan Alınır?
Düşük faiz seçeneklerinden yararlanabileceğiniz birçok banka alternatifi bulunmaktadır. Ziraat Bankası, devlet teşviğine destek veren bankalardan bir tanesidir. Bu nedenle genellikle kredi faiz oranları da çok düşüktür. Çiftçiler kredi kullanmak istediği zaman Ziraat Bankasına gelerek, düşük faizli çiftçi kredilerinden yararlanmaktadırlar. Vakıf bank da devlete ait olan bankalardandır. Devlet teşviği ile çalışan bankaların faiz oranları genellikle düşük olur.
Özel bankalar faizleri genellikle daha da arttırır. Bu neden devlet bankasıyla çalışmanız da fayda var. Ancak tabi ki de kredi almaya karar verdiğiniz an tüm bankalarla gidip görüşmeniz de fayda var. Bazı bankalar maaş müşterisi olan müşterilerine zaman zaman alternatif sağlayabiliyorlar. Bu durumlardan yararlanarak sizler de düşük faizli kredilerden yararlanabilirsiniz.
Faiz Oranları Belirlemesi
Faiz oranları merkez bankası tarafından belirlenir. Merkez bankası tamamen enflasyonu baz alarak hesap yapar ve faiz oranlarını belirleyerek kamuoyuna duyurur. Enflasyonu belirleyen temel unsurlar;
- Kurlar,
- Üretim açıkları,
- Uluslararası piyasa da bulunan petrol ve mineral fiyatları,
- Kamu fiyatları olarak sıralanabilir. Bu nedenle merkez bankasının faiz oranlarına ait kararları bu gibi durumları baz alarak gelecek döneme de dikkat ederek çok titiz bir şekilde enflasyonu dikkate alır.
Özel Bankaların Sera Kredileri
Sadece devlet bankaları değil, özel bankalar da çiftçiler için sera kredisi sistemi uygular. Yapı Kredi, Garanti bankası, QNB Finansbank gibi daha birçok banka sizlere bu konuda destek olmaktadır. Yatırım maliyetlerinin genellikle belli bir ortalamasını karşılayan bankalar, ipotek edilmesi durumunda, 120 aya kadar taksitlendirme yaparak aylık ödemeleri de sizin durumunuza göre belirleyebiliyor. Çiftçilerin bu gibi durumlardan yararlanması için bankaların istemiş olduğu evrakları eksiksiz bir şekilde temin etmeleri gerekir. Evrakları kısa sürede temin ederek bankaya başvuru da bulunabilirsiniz.
KOSGEB Desteği Nedir?
KOSGEB Devletin kurmuş olduğu bir sistemdir. Bu sistem belli tutara kadar size faizsiz kredi verebilir ve aynı zamanda belli tutara kadar da hibe kredisi vermektedir. Genellikle 100 bin TL’ye kadar sıfır faizsiz kredi veren bankalar, 50 bin TL’ye kadar da hibe kredisi vermektedir.
KOSGEB’teen yararlanmak için hali hazır da bir seranızın olması gerekir. Gerekli başvurular yapıldıktan sonra uzmanlar gelip gerçekten böyle bir yerinizin olup olmadığına bakıyorlar. Başvurudan önce ise belli saatler de verilen eğitimler var. Öncelikli olarak onlara katılıp katılım sertifikası almanız gerekecek. Daha sonra ise gerekli başvuruları yaparak kredi için işlemleri halletmiş olursunuz. Sera kurarken devlet teşviki nasıl alınır? Başlığı altında yazdığımız yazıyı okuyarak bu konuda gerekli bilgileri almanız mümkün.