25 April, 2024

Tasarruf Finansman Kanunu Nedir?

Tasarruf finansman kanunu faizsiz finansman şirketleri, faktöring, finansal kiralama gibi firmaların denetim altın alınabilmesi için hazırlanmıştır. Cumhurbaşkanı Sn. Tayyip Erdoğan onayı ile kanun yürürlüğe girmiştir.

birevim faizsiz ev

Tasarruf finansman şirketleri artık denetim altında ve hem müşteri hem de şirketler açısından güvenliği sağladığından yerinde bir karar oldu.

TBMM

Finansal Kiralama, Finansman Şirketleri, Faktöring şirketlerinin işleyişine yönelik kanun ile düzenleme ve denetleme getirilmesi TBMM genel kurulunda karara bağlandı.

Karara göre bundan sonra yapısal işleyişin daha iyi anlaşılabilmesi için bazı kavramlar netleşti. Örneğin organizasyon ücreti, tahsisat, tasarruf finansman faaliyeti, tasarruf fon havuzu gibi.

Danışman ya da müşterilerin finansman sözleşmesi kapsamında tasarruf finansman faaliyeti ve tasarruf fon havuzunun yönetimi karşılığı olarak ödeyecekleri ücrete organizasyon ücreti denecektir.

TBMM alınan kararla kesinleşen diğer başlıklara aşağıda yer vereceğiz.

Asgari Sermaye Tutarı 100 milyon olarak belirlendi

Tasarruf finansman şirketlerinin asgari sermaye tutarı ne kadar? BDDK yetkisi dahilinde tutar 100 milyon Türk lirası olarak belirlendi.  BDDK ayrıca denetim ve kontrol yetkisine sahip olduğu gibi ayrıca kuruluş onaylarını da vermekte yetkili kılındı. Kuruluşlarda 5 kişilik kurulun tamamının onayı ile işlem yapılabilecektir.

Tasarruf finansman şirketlerinin şu işlemleri BDDK denetiminde olacaktır.  Tasarruf finansman şirketlerinin;

  • Birleşme,
  • Devir,
  • Bölünme,
  • Iradi tasfiyeleri,

Ayrıca firmalar kuruluşa uygun şartları yerine getiremiyorsa, BDDK’ya şirket gelecekleri ile ilgili planı hazırlayarak müşterilerine karşı finansal yükümlülüklerini yerine getirebileceklerini ispat etmek zorundadır. Planı uygulama döneminde yeni müşteri edinmek mümkün değildir. Müşterinin haklarını zarara uğratacağı ön görülen şirketi BDDK kararı ile iradi tavsiye izni iptal edilebilecektir.

BDDK hangi durumlarda ilave tedbir almak ister?

Tasarruf Finansman şirketinin hangi durumlarda, BDDK’ce tespit edilmesi halinde şirketten ilave tedbirler alması isteyebilir?

  • Tasarruf Finansman şirketinin ve gelir-gider dengesinin bozulması,
  • Öz kaynaklarının faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine engel olacak şekilde zarara uğraması,
  • Şirket yönetimlerinin basiretsizliği nedeniyle riskler söz konusu olursa,
  • Ayrıca mali bünyeyi zayıflatabilecek şekilde yoğunlaşması, 

Müşteriye Cayma ve sözleşmede fesih hakkı

Müşterilerin en çok korktukları konu vazgeçerlerse ödedikleri parayı geri alamama durumuydu. Ancak yeni onaylana yasa ile müşteri hakları korumaya alındı. Artık bankaların benzeri tasarruf finansman sözleşmesi imzalandığında içindeki maddelerden biri de müşterinin vazgeçme hakkı ile ilgilidir.  14 gün içinde müşteri caymak isterse hiçbir mazeret öne sürmeden işlemleri yapabilecektir.  Bu durumda katılım bedeli dahil tüm tasarruf geri ödenmek zorundadır. Sözleşme bu şekilde düzenlenmiştir.

Tasarruf finansman şirketleri, eğer sözleşmeye ters bir davranışta bulunulursa,62,500 Türk lirasından az olmamak kaydı ile 50 bin liraya kadar ceza ödemek zorunda kalabilirler.

Sözleşmede yer alan tasarrufların çekilmesini engellemek bölümü oldukça koruyucu böyle bir durumda kişiler hapis cezası ile bile karşılaşabileceklerdir.

Finansal Kurumlar Bölümüne Üye Olmak Zorunludur

TMSF ve BDDK’dan oluşan kurul kararı uyarınca kuruluşlar yapılabilecek ve Finansal Kurumlar Bölümüne üyelik zorunlu olacaktır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

6 − two =