TOKİ Başkanı Ergün Turan, TOKİ’nin 2023 hedefini açıkladı. Konut üretiminde yaklaşık 815 bin konut rakamına ulaşıldığını belirten Turan, “2023 hedefimiz 1 milyon 200 bin konuta ulaşmaktır.” dedi.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı (TOKİ) Ergün Turan, Kalkınma Bakanlığınca düzenlenen “11. Kalkınma Planı Konut Politikaları Özel İhtisas Komisyonu” toplantısında konuştu. Komisyon başkanılığına TOKİ Başkanı Ergün Turan seçildi. Turan konuşmasında, TOKİ’nin 2023 hedeflerine değinerek “Toplam konut üretiminde yaklaşık 815 bin konut rakamına ulaşılmıştır. 2023 hedefimiz de 1 milyon 200 bin konuta ulaşmaktır. Bizim hedefimiz ve önceliğimiz yatay mimari olmalıdır. Mahalle kültürü ve yöresel mimari gibi yeni konsept projeleri öne çıkarmalıyız. Biz TOKİ olarak yaklaşık 3,5-4 yıldır bu konsept üzerinde yarışmalar açıyor, projeler üretiyoruz” şeklinde konuştu.
Komisyona katılan kamu, özel sektör emsilcileri, meslek örgütleri, STK’lar ve akademisyenlerin çalışmalarının verimli olacağını ifade eden Turan, “Bize düşen görev önümüzdeki 5 yılı kapsayacak 11. Kalkınma Planı’nın Konut Politikaları Raporunu hazırlamak olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Konut sektöründe nüfus artışı, göçler ve kentsel yenileme gibi nedenlerden dolayı daha nitelikli ve güvenli yapılara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Turan, ekonomik ve teknolojik gelişmelerin getirdiği yeni yaşam tarzının daha nitelikli ve konforlu yaşam alanlarının üretilmesi gereğini ortaya koyduğunu belirtti. TOKİ Başkanı Turan, gelecek 5 yıllık plan döneminde de nitelikli konut ve belli çevresel koşulların sağlandığı ortamlara daha çok ihtiyaç duyulduğunu söyledi..
Önceliğimiz Yatay Mimari
TOKİ Başkanı Turan, mahalle kültürü ve yöresel mimari gibi yeni konsept projeleri ön plana çıkarıp, hedefin ve önceliğin yatay mimari olması gerektiğini söyledi. Turan, yüksek katlı modern binaların büyük şehirlerin gerçeği olduğunu, ama ideal şehirlerin hedeflediği bir kentsel ortamı göstermediğine dikkat çekti. Turan sözlerine “Biz TOKİ olarak yaklaşık 3,5-4 yıldır bu konsept üzerinde yarışmalar açıyor, projeler üretiyoruz. Devlet kuruluşları başta olmak üzere bütün sektörün bu hassasiyeti göstermesi gerekiyor.” diye devam etti.
İnşaat Sektörü Büyüdü
Ergün Turan, genel ekonominin 2017’nin ilk yarısında yüzde 5,1, inşaat sektöründe ise yüzde 6,4 büyüdüğünü söyledi. Toplam inşaat harcamalarının da bu yılın ilk yarısında 252,6 milyar liraya ulaştığını ekledi. Üretilen konut sayısının, Türkiye genelinde son 10 yıl içinde 6,5 milyon olduğunu söyleyen Turan, 10 yılda inşa edilen yapıların yüzde 90’ına yakınının konut olduğunu belirtti. Konut satışlarında büyüme yaşandığına değinen Turan, “5 yıllık plan dönemi de dahil olmak üzere 2023’e kadar nüfusumuza 4 milyon 432 bin kişi daha eklenmiş olacaktır. Ortalama hane halkı büyüklüğünü 3,5 olarak alırsak, sadece nüfus artışı kaynaklı konut ihtiyacının plan döneminde 1 milyon 266 bin civarlarında olacağını söyleyebiliriz. Türkiye’de konut ihtiyacı birçok ülkeden farklı olarak sadece nüfus artışı kaynaklı değildir. Bizim ülkemizde göçler, yenileme ve kentsel dönüşümünden kaynaklı ciddi konut ihtiyacı doğmaktadır. Şu anda 54 ilde 72,5 milyon metrekare alanda toplamda 191 kentsel dönüşüm yenileme projesi yürütüyoruz. Bu kapsamda ihale ettiğimiz konut sayısı yaklaşık 140 bindir. TOKİ’nin ürettiği toplam konut sayısının içinde kentsel dönüşüm konutlarının oranı da bu yıl yüzde 38’e çıkmıştır. Toplam konut üretiminde ise yaklaşık 815 bin konut rakamına ulaşılmıştır. 2023 hedefimiz de 1 milyon 200 bin konuta ulaşmaktır.” dedi.