Topkapı Sarayı’nda devam eden restorasyon çalışmalarının 2018’de bitmesi hedefleniyor.
Geçtiğimiz aylarda Topkapı Sarayı’nda meydana gelen çatlaklar yüzünden restorasyon çalışmaları başlamıştı. Topkapı Sarayı Müzesi’nde Seferli Koğuşu, Fatih Köşkü, Kilerli Koğuşu, III.Ahmet Kütüphanesi, Harem 1-2-3. etaplar, Beşirağa Camii, Matbah-ı Amire Koğuşları, Gülhane Hastaneleri, Askeri Depolar ve arkasındaki İstinat duvarları ve Sur-i Sultani 1.etap restorasyonlarına dahil edilmişti.
ÇATLAK KAYMADAN KAYNAKLANIYOR
Devam eden çalışmalarda Topkapı Sarayı Müzesi’nin Sarayburnu tarafına doğru kaydığı tespit edildi. Müzenin Hazine Bölümü’nün sergilendiği Fatih Köşkü duvarlarında oluşan yarıkların da bu kaymadan kaynaklandığı netleşti.
ELEKTRONİK CİHAZLAR YERLEŞTİRİLDİ
Tarihi yapının her yeri elektronik cihazlarla donatıldı. Zemindeki yanal hareketlerin tespiti için 5 adet inklinometre boruları, yeraltı suyu basıncını ölçmek amacıyla 7 adet piyazometre sondaj kuyularına yerleştirildi. Heyelanlı bölgede, heyelanın hareket yönünü ve miktarını üç açıdan belirleyen 8 adet tiltmetre ile çatlak ve yarıkların takibi için 24 adet çatlak ölçer duvar ve kubbeye kondu.
30 YIL BOYUNCA İNCELENECEK
Bina cephesindeki oturmaları ölçmek için de 5 adet hidrolik oturma ölçer cihazı yerleştirildi. Tüm bu cihazlar otomatik veri okuma-kayıt sistemine bağlandı. Böylece 30 yıl boyunca bina ve zemindeki tüm hareketlilik anbean kayıt altına alınacak. Topkapı Sarayı’ndaki restorasyonun ise 2018 yılında sona erip ziyaretçilerin hizmetine sunulacak.