Veraset ilamı, ölen bir kişinin mirasçılarının; mirasa hak kazanabilmek ve mirası kendi üstüne geçirebilmek için çıkarmış oldukları bir belgedir. Murisin ölümü gerçekleştikten sonra bu kişiler mirası kendi üstlerine alabilmek için sulh mahkemesine giderek veraset ilamı başvurusunda bulunmaktadır. Kişiler bu belgeyi istedikleri zaman çıkarabilmektedir; ancak kalan mirasın türüne göre de veraset ilamı için bazı değişikliklerden ya da sürelerden bahsetmek söz konusu olabilmektedir. Veraset ilamı çıkaracak olan kişilerin de bu durum hakkında bilgi sahibi olmaları oldukça önemlidir.
Veraset İlamı İçin Süre Ne Kadardır?
Veraset ilamı için aslında bir süre söz konusu değildir. Ancak bu süresizlik yalnızca herhangi bir taşınmaz hakkı bulunmayan mirasçılar için geçerlidir. Eğer kişilere herhangi bir ev ya da dükkan miras olarak kalmış ise kişilerin 3 ay içinde veraset ilamını çıkarmaları gerekmektedir. Veraset ilamının 3 ay içinde çıkarılmasının nedeni ise vergi ödemelerinin devam ediyor olmasıdır. Veraset ilamı için murisin ölümü gerçekleştikten sonra 3 ay içinde giderek veraset ilamı başvurusu yapılması gerekmektedir. İlam çıkarıldıktan sonra ise taşınmazların kişilerin üzerine geçirilmesi için tapu müdürlüğüne başvuru yapılarak tüm tapu işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Veraset İlamı Süresi Geçerse Ne Olur?
Veraset ilamı süresi taşınmaz mala göre 3 ay olarak belirlenmiştir. Mirasçılar bu sürede veraset ilamını çıkarmazlar ise vergi cezası ile cezalandırılmaktadır. Emlak beyanında bulunmak, murisin ölümünden sonra son derece önemli bir nokta olarak bilinmektedir. Bu nedenle kişilerin yasaya uygun olarak hareket etmeleri ve tüm işlemleri eksiksiz bir şekilde sağlamaları önemlidir.
Veraset ilamı çıkaracak olan kişilerin murisin yakını olduklarını gösteren bir belge ile sulh mahkemelerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Sulh mahkemesine başvuruda bulunan kişilerden kimlik talep edilmekte ve murisin yakını olup olmadığına da detaylı bir şekilde bakılmaktadır. İşlemler başlatıldıktan kısa bir süre sonra da murise ait veraset ilamı çıkarılarak mirasçılara teslim edilmektedir. Çok zorlayıcı bir tarafı olmayan ve kısa sürede halledilebilen bir işlem olması nedeniyle de hemen gerçekleştirilebilmektedir.
Veraset ilamı süresini tam bilmiyordum ancak ilam süresi geçerse cezası olduğunu biliyordum.
İlam süresi geçerse ne kadarlık bir ceza ödememiz gerekir?
Merhaba Şükrü Bey,
Bu cezanın tam bir tutarı yoktur, tam tutarı öğrenmek için bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurabilirsiniz.
Veraset ilamı süresi geçince olan cezanın tutarını nasıl hesaplayabiliriz?
Merhaba Ali Bey,
Bu gibi hesaplamalar için kesin ve net bilgiyi vergi dairesinden öğrenebilirsiniz.
Veraset ilamını gecikmeli verdiğimiz zaman ne gibi bir ceza tutarı ödüyoruz?
Merhaba Gaye Hanın,
Gecikmeli veraset ilamı vermenin cezası sabit bir tutar değildir.
Veraset ilamı cezası 200-300 TL diye duydum ama emin değilim, net bilgi var mı?
Merhaba Buket Hanım,
Veraset ilamını geç vermenin cezası sabit bir ücret değildir.
Veraset ilamı konusunda çok açıklayıcı bir metin olmuş teşekkürler 🙂
Güzel bilgilendirme teşekkürler 🙂
Veraset ilamı süresi geçerse ceza ne kadar oluyor acaba?
Merhaba Osman Bey,
Belli bir ceza ücreti yok ama veraset ilamı verilmediği süre boyunca vergi ödenmediği için bu verginin cezası uygunlanmaktadır.
Veraset ilamı süresini geçirsek ne kadar bir ceza öderiz acaba?
Merhaba Arzu Hanım,
Sabit bir ücret söylenememektedir. Mülk durumuna ve gecikmeye göre değişkenlik gösterir.
Veraset ilamı süresini bende geçirmiştim ve cüzi bir miktar ceza ödemiştim