30 April, 2024

Ev alırken tapu masrafları ne kadardır?

Konut alım satım esnasında vatandaştan tapu hizmet bedeli olarak ücret tahsil edilir. Bu ücret her sene değişmektedir. Ev alırken tapu masrafları ne kadardır? diye merak edenler yazımızı inceleyebilir.

birevim faizsiz ev

Önceki yıllarda tapu harcı oranı 1000’de 33 iken son yıllarda tapu harcı oranında değişime gidilerek bu rakam 1000’de 20’lere kadar inmiştir. 2012 yılı mevzuatlarına göre bir gayrimenkulun alım satımında söz konusu gayrimenkulun bedeli üzerinden binde 33 oranında tapu harcı alınıyordu. Ödenmesi gereken bu miktarın yarısı alıcı yarısı da satıcı tarafından ödeniyordu. 2017-2018 yılında mevzuatta yapılan değişiklik ile birlikte, gayrimenkul alacak veya tam tersi satacaksanız, gerçek satış bedeli üzerinden binde 20’şer(%2) oranında ayrı ayrı tapu harcı ödenmesi gerekiyor.

Ev alırken tapu masrafları ne kadardır? sorusunu örnekle inceleyelim. 500 bin TL’lik bir evin satışında alıcı ve satıcının ödemesi gereken tapu devir harcı tutarı 10 bin TL olur. Tapu harcı masrafları tapu bedelinin binde 20’si oranında olduğu için 500 bin TL’lik bir gayrimenkulun satışında ödenecek tapu harcı da 10 bin TL rakamına denk gelir. Ve bu oran alandan ve satandan ayrı ayrı tahsil edilir. Ancak altını çizmekte fayda var; bu rakamlara döner sermaye masrafları dahil olmuyor. Bu masraflar için de yaklaşık 150 – 200 TL arasında bir rakamı gözden çıkarmak gerekiyor. Bu ücret eğer aralarında bir anlaşma sağlanmamışsa genel olarak “alıcı” tarafından ödenir.

birevim
Paylaş