26 April, 2024

Taşıt Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?

Taşıt kredisi, bankaların müşterilerine vermiş olduğu bir kolaylıktır. Sıfır araba veya ikinci el araba almak isteyen müşteriler, peşinat paraları olsun ya da olmasın, çalıştığı bankaya veya herhangi bir bankaya kredi için başvurur. Kredi almasında bir sorun yoksa taşıt kredisi alabilir. Taşıt kredi nedir, nasıl alınır? merak ediyorsanız, yazımızdan detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

birevim faizsiz ev

Taşıt Kredisinin Diğer Kredilerden Farkı Nedir?

Taşıt kredisi, diğer kredilerden farklıdır, çünkü bu kredi ile sadece araç satın alabilirsiniz. Diğer kredilerle arasındaki en önemli fark teminattır. Kredi çekilen taşıtın üzerine banka tarafından ipotek konulabilir. Yani araç, kredi tamamen ödenene kadar bankaya rehin verilir. İhtiyaç kredisinde ise bu durum yoktur.

Taşıt Kredisi Almanın Tek Yolu Bankalar mıdır?

Taşıt kredisi almanın tek yolu bankalar değildir. Aynı zamanda araç firmaları da kendi bünyelerinde kredi ihtiyacı olanlara kredi sağlamaktadır. Örneğin beğendiğiniz ve satın almak istediğiniz otomobilin bayiine gittiğinizde hemen orada kredi çekebilirsiniz. Ayrıca eğer araştırmanızı iyi yaparsanız bazı araç firmaları sıfır faiz ile taşıt kredisi vermektedir. Bunu kampanyalardan takip edebilirsiniz.

Taşıt Kredisi Almak İçin Nasıl Bir Yol Takip Etmeliyiz?

Taşıt kredi nedir, nasıl alınır? bu başlık altında toplamaya çalıştık. Taşıt kredisi almak için nüfus cüzdanınızla banka şubesine gitmelisiniz. Bazı bankalar SMS veya telefon iletişimi yolu ile de taşıt kredisi vermektedirler. Ancak bu bir ön taleptir. İşlemlerin devamı ve tamamlanması için yine de banka şubesine gitmeniz gerekir. Banka şubesi nüfus cüzdanınız dışında başka belgeler de isteyecektir. Gelir belgenizi talep edeceklerdir. Eğer maaşınız bu bankaya yatıyorsa zaten belge onlarda mevcuttur ve buna gerek kalmaz.

Taşıt Kredisi İle Nasıl Bir Araç Alabilirim?

Taşıt kredilerinde aracın markası veya modeli önemli değildir, hatta ikinci el bir araç için de kredi alabilirsiniz. Ancak kredi şartları ve faizleri bankalara göre değişiklik gösterir. O yüzden iyi araştırma yapmak gerekir.

Araç Kredisi İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Taşıt kredi nedir, nasıl alınır? ve bunun için hangi belgeler gerekmektedir sizler için maddeledik:

  • Nüfus Cüzdanının Aslı ve Fotokopisi (Sürücü Belgesi de olur)
  • Ruhsat Fotokopisi
  • Maddi Gelir Belgesi
  • İkâmetgah Belgesi
  • Noter Satış Sözleşmesi
  • Araç Üzerinde Herhangi Bir Sorun Olmadığını Gösteren Takyidat Belgesi

Kredi Siciliniz Temiz Değilse Araç Kredisi Alabilir misiniz?

Bankalar her türlü ihtiyacımızda yardımıza koşuyorlar. Ancak bize verdikleri kredileri düzenli olarak ödememizi istiyorlar. Her kredi çekenin bir kredi puanı bulunuyor. Eğer kredi taksitlerimizi veya kredi kartlarımızı düzensiz ödüyorsak bu puan düşüyor. Bu durumda kredi çekmeye kalktığımızda merkez bankasına bağlı bulunan tüm bankalar bu kredi puanımızı görüyor. Dolayısıyla kredi çekmemiz imkansız hale geliyor.

Bozuk Kredi Sicili Kaç Yılda Temizleniyor?

Kredi siciliniz çok bozuksa, yani kredilerinizi ve kredi kartlarınızı düzensiz ödeyip, bir de idari takibe girdiyseniz, maalesef 5 yıl geçmeden kredi siciliniz düzelmiyor. Kredi puanı taşıt kredisi için de geçerli olduğundan, bu süre içinde taşıt kredisi de çekemiyorsunuz. Detaylar: https://www.birevimolsa.net/kredi-sicili-nasil-temizlenir/

Taşıt Kredisi Çekebilmek İçin Bakılan Kredi Sicil Notu Grupları;

  • 1 – 699 : En Riskli
  • 700 – 1099 : Orta Riskli
  • 1100 – 1499 : Az Riskli
  • 1500 – 1699 : İyi
  • 1700 – 1900 : Çok İyi

Banka şubesi, bu sicil notuna bakarak kredi çekip çekemeyeceğinizi söyleyecektir. Orta risk grubundaysanız, gelir belgeniz önemli olacaktır veya kefil talebinde bulunulabilecektir. En riskli gruba dahil olanların kredi talepleri hiç incelenmeden direkt red cevabı alacaktır. İyi ve çok iyi durumdaki müşterilerin talepleri ise hemen onaylanmaktadır. Ayrıca çok iyi durumda olanlara düşük faizli krediler dahi verilebilmektedir.

İkinci El Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır?

İkinci el taşıt kredisi alırken araç değeri, Türkiye Sigortalar Birliği’nin (TSB’nin) yayımladığı kasko değer listesine göre hesaplanır. Aracın marka, model ve üretim yıllarına göre ortalama piyasa değerine araç kasko değeri denir. Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) tarafından belirli aralıklarla tüm araçları kapsayan bir liste piyasa ile paylaşılır. Sigorta şirketleri ve ilgili diğer kurumlar tarafından referans değer olarak bu liste baz alınır. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak ve tüm araçların kasko değerini görmek için Kasko Değer Listesi sayfalarına bakabilirsiniz.

2019 Yılında En Çok Satılan Araçlar;

  1. Fiat – Egea Sedan
  2. Renault – Clio
  3. Honda – Civic
  4. Renault – Megane
  5. Wolkswagen – Passat
  6. Hyundai – Tuscon
  7. Peugeot – 301
  8. Audi – A4
  9. Hyundai – Accent Blue
  10. Dacia – Duster

Bu liste Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD) 2019 ayı satış verilerine göre düzenlenmiştir.

Taşıt Kredisi Çeşitleri Nelerdir?

Taşıt kredisi adı altında birden fazla kredi çeşidi bulunmaktadır. İhtiyacınız olan kredi türünü belirledikten sonra, kullanacağınız kredi türünün özelliklerini ve sizin için ne gibi avantajları veya dezavantajları olduğunu inceleyebilirsiniz.

  • Sıfır Kilometre Taşıt Kredisi

Taşıt kredisi türleri içinde en çok başvurulan kredi türlerindendir. Bankalar tarafından istenilen şartları tamamladığınızda bu taşıt kredisini kullanabilirsiniz. Başvurunuz onaylansa bile satın almak istediğiniz taşıt bedelinin tamamı için kredi kullanamazsınız. Bankaların taşıt kredisi için sağladığı en büyük kredi tutarı, fatura bedelinin 50.000 TL ve altında olduğu araçlar için %70’ini, 50.000 TL ve bunun üzerindeki araçlar için de %50’sini geçemez. Ayrıca bankalar kredi karşılığında kasko yaptırmanızı isteyebilirler. Ancak bu durum bankadan bankaya değişebilir. Her bankada sigorta zorunluluğu bulunmamakla birlikte, sigortanızı kredi kullandığınız bankada yaptırdığınızda faiz oranı ve diğer masrafların indiriminden de faydalanmanız mümkündür.

  • İkinci El Taşıt Kredisi

Kullanıcılar tarafından satışa sunulan ikinci el araç, otomobil ve taşıt alımında kullanılabilen bireysel tüketici kredisine ikinci el taşıt kredisi denilir. Bu araçların değeri kasko değeri esas alınarak hesaplanır ve size verilecek en yüksek kredi miktarı 50.000 TL ve altında olan araçlar için %70, 50.000 TL ve üzeri araçlar için ise %50’dir.

  • Ticari Taşıt Kredisi

Ticari taşıt kredisi almanızın ilk koşulu; ticari sicil kaydınızın bulunduğu bir firma sahibi olmanızdır. Ticari taşıt kredisi kullanan şirket, aktif olarak çalışmalarına devam ediyor olmalıdır. Ticari taşıt kredisi; tır, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, panelvan otomobil gibi taşıtları kapsamaktadır. İş makineleri ticari taşıt kapsamına girmemektedir. Başvuru koşulları bankalara göre değişiklik göstermektedir. Genellikle imza sirküleri, vergi levhası ve firmanın bağlı olduğu ticaret odası kaydı gerekmektedir.

  • Motosiklet Kredisi

Motosiklet kredisi her bankada bulunmamaktadır. Bankalara göre vade ve faiz oranları da değişiklik göstermektedir. Alınacak motosiklet sıfır kilometre ise proforma faturası, ikinci el ise ruhsat fotokopisi, nüfus cüzdanı ve gelir belgesi gibi evraklar gerekmektedir.

  • Tekne Kredisi

Tekne kredisi kullanmak isteyenlerin yapacağı ilk şey satın almak istedikleri tekneye ait satıcı firmadan proforma fatura almaktır. Sonra, bankalar hakkınızda kredi soruşturması süreci başlatmaktadır. Sonunda kredi ortalamanız yeterli ise başvurunuz onaylanacaktır. Fakat her banka tekne kredisi vermediği için araştırma yapmalısınız.

birevim
Paylaş