20 September, 2024

Yıllık Kira Artışı Ne Kadar Olmalı?

Bir kiracının kirasını artırıp artırmamak, ev sahiplerinin her zaman mücadele ettiği bir sorudur. İyi bir kiracınız varsa, kirayı yükseltmeyerek onları mutlu etmek isteyebilirsiniz. Ancak sigorta primleriniz, vergileriniz ve kamu hizmetleri artarsa, yüksek maliyetler kârınızı azaltabilir. Peki yılık kira artışı oranı nedir?

birevim faizsiz ev

Ev sahibi olarak, aşağıdaki durumlarda kirayı artırmaya karar vermenize yardımcı olabilir.

  • Piyasada kira oranlarının artmış olması sebebi ile,
  • Karşılanması gereken mülk bakım masrafları olduğunda,
  • Emlak vergileri arttığında,
  • Sigorta primleri arttığında,

Peki yasal olarak kira enflasyon oranı nasıl hesaplanır? Tefe tüfe kira artışı ile mal sahipleri kiracıya en fazla ne kaç oranında zam uygulayabilecek? Bu sorununu yanıtı ile başlayalım. Ev sahipleri en çok %19,4 oranında zam yapabilecekler.  Yasal kira artış oranı, neye göre hesaplanıyor?  tüfe kira artışı kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ay hesaplanıyor. Bu oran 12 aylık tüfe ortalamasına göre hesaplanıyor.

Kiracılıktan kurtulmanız için size tüyoları yazının sonunda vereceğiz.

Ev sahibi kirayı yükseltebilir mi?

Yasalara bağlı olarak, bir ev sahibi kira sözleşmesini yenilemeden önce kirayı yükseltebilir. Bir kira sözleşmesi, belirli bir süre (yani altı ay veya bir yıl) için sabit bir kira fiyatı belirler.  Tipik olarak, mülk sahibi değişse bile, bu süre zarfında kira fiyatı artmaz veya azalmaz.

Kiraya verenin, yeni kiralama dönemi için istediği kira miktarını, kiralama süresinin bitiminden en az bir ay önce kiracıya bildirmek zorundadır. Kiracı bu tutarı kabul etmezse, kiraya veren mahkemeye başvurarak mülkün kira değerinin tespitini talep edebilir. Mahkeme, hakim piyasa kiralarını dikkate alarak, söz konusu mülk için uygun kira miktarı konusunda bir bilirkişi raporunu dikkate alacaktır. Türkiye’de başka bir kira denetimi şekli yoktur. Bir yıldan uzun süreli kiralamalarda kiranın her yıl ne kadar artacağı belirtilmelidir.

Bir ev sahibi kirayı ne kadar artırabilir?

Türk devlet kurumları, Türkiye’deki gayrimenkul sahiplerinin Türkiye’deki kiracılara yıllık kira artışı dayatma hakkına sahip olduğu onaylanmış bir mekanizma başlatmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim 2020’de yasal olarak izin verilen kira artış oranını en fazla yüzde 19,47 ile sınırladı.

TÜİK ayrıca kirası 1.000 TL olan mülk sahibinin kirayı en fazla 1.194 TL’ye yükseltebileceğini de açıkladı. Bu kira artışının Türkiye’de Şubat 2022  kira artış oranı olarak düzenlenen tüm kira sözleşmeleri için maksimum geçerli olduğunu belirtmekte fayda var.

Türkiye İstatistik Kurumu, yukarıda belirtilen oranın üzerindeki herhangi bir fazla miktarın, kiracı ile aksi kararlaştırılmadıkça, mülk sahibini yasal sorumluluğa maruz bıraktığını doğrulamıştır.

Kira Artışı Türk Gayrimenkul Sektöründeki Büyümeden Kaynaklanıyor

Kiraların artması, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün sürekli büyümesinin kaçınılmaz bir sonucudur. Akabinde bu artış, Türkiye’de gayrimenkul sektörüne yatırım yapmayı düşünenlerin, yıllık enflasyon oranlarını dengelemek adına ele geçirebilecekleri bir avantaj olarak değerlendirilebilir.

Türkiye İstatistik Kurumu ise istatistiki ve sosyal araştırmalarına göre Türkiye’de gayrimenkul aylık kira artışı oranı için aylık belirli rakamlar yayınlamaktadır. Bu artış, bu ay içinde yenilenen sözleşmelerin bitimine kadar tam bir yıl için geçerlidir.

Faizsiz Tasarruf Finansmanı ile Nasıl Ev Sahibi Olunur?

Faizsiz tasarruf finansmanı 30 yılı aşkın süredir ülkemizde uygulanan bir sistemdir.  Ancak 2022  yılında yasal düzenlemeler ile şirketler kontrol altına alınarak bazı şartları yerine getirmeleri söylenmiştir.  Faizsiz tasarruf finansmanı şirketleri peşinatsız, faizsiz ve küçük taksitler ile ev, arsa, işyeri ya da araç sahibi olmanıza destek verir.

Her geçen gün güvenilirliğini kanıtlayan şirketlere başvurarak kira öder gibi ev sahibi olabilirsiniz.  Kira artışlarının artık sizi etkilememesi ve kendi mülkünüzün sahibi olmak için devlet güvencesinde olan bu sistemleri dikkate alın.

birevim
Paylaş