Veraset ilamı noterden veya mahkemelerden alınan, bir kişinin mirasçı olduğunu resmi olarak gösteren bir belgedir. Veraset ilamı; bilhassa toplumda mirasçılık belgesi olarak bilinmektedir. Gayrimenkulu veya taşınır malı olan şahsın hayatını kaybetmesinin ardından mal varlığının kimler arasında paylaştırılması gerektiğinin belirlendiği belgeye veraset ilamı adı verilmektedir. 2021 yılında noterden veraset ilamı almak için hangi yöntemleri denemeliyiz?
Veraset İlamı Başvurusu Aşamaları
Vefat eden kişinin mal varlığı üzerinde hak iddia eden kişiler, bu bağlamda veraset ilamı başvurusunda bulunma şansına sahiptirler. Veraset ilamı; noterden veya mahkemelerden temin edinebilinir. Fakat, notere veraset ilamı için başvuracak kişinin ölen kişiyle mutlaka arasında soy bağının olmasına dikkat etmesi gerekmektedir. Soy bağı olmadığı halde veraset ilamı başvurusunda bulunacak kişilerin direkt olarak mahkemelere gitmesi şarttır.
Veraset ilamı başvurusu; gelişen teknoloji doğrultusunda e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Ölen kişiler için yapılacak veraset ilamı başvurusunda herhangi bir zaman sınırı bulunmaz. Mirasçılar, diledikleri zaman veraset ilamı çıkartma hakkına sahip olurlar. Ancak, veraset ve intikal vergisi kapsamında sahip olunan mallar açısından belirli bir zaman diliminde veraset ilamının alınmış olması gerekmektedir. Buna ek olarak, beyanname verilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu durumların söz konusu olduğu durumlarda veraset ilamı başvurusunun süresi üç ayla sınırlandırılmıştır.
Veraset İlamı İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Veraset ilamının hem noterden hem de mahkemelerden alınması söz konusu olduğu için her iki durumda izlenmesi gereken prosedür ve gereken belgeler farklı olabilmektedir. Veraset ilamının alınabilmesi için mirasçılardan birinin şahsen Sulh Hukuk Mahkemesi’ne gitmesi gerekir. Burada, veraset ilamı için başvuruda bulunulmalıdır. Bunun dışında, 2011 yılıyla beraber veraset ilamının mahkemelere ek olarak noterden de alınabilmesi mümkün olmuştur.
Noterden veraset ilamı alabilmek için istenen belgeler arasında en başta ölüm belgesi gelmektedir. Veraset ilamı başvurusu yapan kişinin, mirasından faydalanmak istediği kişiye ait ölüm belgesini notere sunması gereklidir. Ölüm belgesi; resmi sağlık kurulu tarafından düzenlenir. Bu kurumun, müdür veya baştabibi tarafından onaylanır. Bunun dışında da ölüm belgesinin alınabileceği farklı yöntemler bulunmaktadır. Noterden veraset ilamı almak için gereken belgelerden bir diğeri, nüfus kayıt örneği olarak bilinmektedir. Son olarak ise veraset ilamı istemi içeren dilekçenin muhakkak notere sunulması gereklidir.
- Ölüm belgesi
- Nüfus Kayıt Örneği
- Veraset ilamı istemi içeren dilekçe
Noterden Veraset İlamı Alınması
Gerekli belgeler, eksiksiz olarak notere sunulduğu takdirde değerlendirme süreci başlayacaktır. Noter, değerlendirme sırasında talebi inceler. Nüfus kaydına bakar. Başvuruda bulunan kişinin mirasçı olup olmadığına karar verir. Nüfus kaydından başvuru yapan kişinin mirasçı olduğu anlaşılıyorsa noter kanunlara uygun olarak veraset ilamını başvuru yapan kişiye verir. Ancak, bazı durumlarda veraset ilamının noter tarafından verilmesi mümkün olmayacaktır. Bu gibi durumlarda Sulh Mahkemesine gidilerek veraset ilamının çıkartılması gerekecektir. Bunun dışında, bazı durumlarda noter, veraset ilamında sorun olduğunu ileri sürebilir. Bu sorunlar, genel olarak miras paylaştırma süreciyle alakalıdır. Bu gibi durumlarda da yine Sulh Mahkemesine gitmek gerekmektedir. Sulh Mahkemesi, veraset ilamına dair gereken incelemeyi yapar.
Veraset ilamı sorgulamak için tıklayınız.
Noterden veraset ilamı almak; mahkemeye kıyasla çok daha kısa sürmektedir. Bunun dışında da noterin veraset ilamı veremediği durumlar bulunmaktadır. Nüfus kayıtlarında yabancılık unsuru taşıyan öğeler olan kişilerin veraset ilamı alıp alamayacağına noter karar veremez. Ayrıca, bazı durumlarda bilirkişi incelemesi veya tanık dinlenmesi gibi süreçler söz konusudur. Bu gibi örneklerde de veraset ilamının noterden alınması söz konusu olmayacaktır. Noter ile veraset ilamının alınabilmesi için mutlaka kişiler arasında yabancılık unsurunun olmaması gerekir. Mirasçılardan biri Türkiye’de oturmuyorsa da noter üzerinden veraset ilamı alınamaz.
Veraset ilamı nereden alınır? yazımızı okumak ister misiz? => https://www.birevimolsa.net/veraset-ilami-nereden-alinir/
E devletten veraset ilamı aldıktan sonra notere gitmeme gerek var mı?
Yok diye biliyorum. Ama gitmeden önce noteri arayıp, veraset ilamı hakkında bilgi alabilirsiniz.
Bende e-devletten aldım notere gitmeme gerek kaldı
Bende noter yerine e devletten aldım onlar e imzalı oluyor sanırım her yerde geçiyor.
Arkadaşlar noterden veraset ilamı almanız gerekiyor e-devletten sadece önceden aldıklarınızı sorgularsınız 🙂
Noterden veraset ilamını ne zamana kadar alabiliyoruz?
Merhaba Murat Bey,
Veraset ilamı için verilen süre 3 aydır.
Veraset ilamı süresini geçirirsek cezası var mı ya da bir yere geciktirdiğimizi bildirmemiz gerekiyor mu?
Merhaba İrem Hanım,
Cüzzi bir miktarda ceza ödenmektedir.
Belgeler için çok teşekkürler 🙂
notere gittim. vasiyet varmış. dava açıldı. vasiyet okundu ve karar baglandı. mahkeme sonuçlandı. kesin kararı aldık. veraset için yeniden mahkemeye mi notere mi gideceğim. aydınlatın lütfen.
Merhaba Mahmut Bey,
Bu konuda en net bilgiyi akuvattan edinebilirsiniz.