3 May, 2024

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat mülkiyeti, bir gayrimenkulün içinde yer alan bağımsız bölümlerin üzerindeki mülkiyet hakkını ifade eden terimdir. Söz konusu gayrimenkulün bağımsız alanı daire, kat, mağaza, mahzen ya da iş bürosu gibi birçok farklı alandan oluşabilir. Bireysel olarak ele alınan kat mülkiyetlerinde bazı kriterler ve unsurlar üzerinden tapu verilir. Kat mülkiyeti daha çok konut üzerinde yer alan ve birbirinden bağımsız yapılar adına sağlanmış bir mülkiyettir. Peki kat mülkiyeti için neler gerekli? Kat mülkiyet tapusu nasıl alınır?

birevim faizsiz ev

Kat Mülkiyeti İçin Gerekenler

  • Bir bağımsız alanın kat mülkiyetini alabilmek için gereken ilk şart inşaatın tamamlanmış, yapının iskân belgesinin alınmış olmasıdır. Binalar için kat mülkiyeti alma işlemini müteahhitlerin yapması gerekmektedir.
  • Mülk sahibi veya mülkün tüm maliklerinin imzasıyla bir dilekçe oluşturulmalıdır.
  • Yazılan bu dilekçe ile kat mülkiyetli tapu başvurusu yapılabiliyor. Böylece kat mülkiyeti tapusuyla belgelenmiş oluyor.

Kat Mülkiyetli Tapu Ne Demektir?

Çeşitlerine göre tapular hisseli tapu, kat irtifaklı tapu, kat mülkiyetli veya müstakil tapu olarak üçe ayrılıyor. Kat mülkiyetli tapu, iskânlı gayrimenkuller için geçerli olan tapudur. Bu tapuda gayrimenkul ile ilgili bağımsız bölümün numarasından niteliğine, binada yer aldığı kat bilgisinden binanın yüzölçümüne ve dairelerin metrekare cinsinden büyüklüğüne kadar tüm ayrıntılar mevcut olur. Kat mülkiyeti olan bir gayrimenkulde alım, satım, devir vb. işlemler söz konusu olduğunda süreç süratli bir şekilde ilerler.

Kat Mülkiyeti Tapusu Nasıl Alınır?

Mülkiyet tapusu çıkarabilmek için iskân belgesinin elde edilmiş olması gerekmektedir. İskanı alınmayan bir gayrimenkul için kat mülkiyeti tapusu çıkarmak mümkün değildir. Bir taşınmazın malikinin taşınmaz üzerindeki tüm haklarını koruyabilmek için bu belgenin temin edilerek sonrasında kat mülkiyeti tapusunu çıkarması gerekir.

Bir kat mülkiyeti alım işlemi, aslında kat irtifakı tapusu statüsünden kat mülkiyeti statüsüne geçen gayrimenkulle ilgili yapılan düzeltme işlemi olarak ifade edilebilir. Kat irtifakı alındığında, “tapunun cinsi” kısmı arsa olarak belirtiliyor ve iskân ruhsatı alınır alınmaz, ilgili kısım arsa yerine bina olarak değiştirilerek kat mülkiyeti tapusu elde edilmiş oluyor. Kat mülkiyeti alım işlemini bir müteahhit firmanın olduğu durumlarda bu firmanın yapması gerekiyor, ancak bir firmanın olmadığı durumlarda iskân belgesi alınmış binanın sakinleri kendi aralarında bir temsilci seçerek bu işlemi yaptırma hakkına sahip oluyorlar. Bunun için yetkili kişi bir dilekçe sunuyor ve işlem artık resmiyet kazanmış oluyor.

Kat Mülkiyeti Tapusu Almak İçin Gereken Belgeler

  • İskân.
  • Ana yapının ön ve arka ve yan cephelerini gösteren, en az 13×18 büyüklüğünde ve doğruluğu belediye tarafından onaylanmış fotoğraf.
  • Tüm bağımsız bölümlerin cinsini, bunların numarasını ya da eklentisini gösteren noterden tasdikli liste.
  • Bağımsız bölümlerin kat mülkiyetini kuran malik veya malikler tarafından imzalanmış bir yönetim planı.
birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

twenty + eight =